زمانی که یک یا هر دو فک دچار مشکل ساختاری باشند و با هم تراز یا هماهنگ نباشند معمولا نیاز به درمان ارتودنسی دندان وجود دارد. زمانی هم که این ناهنجاری و مشکل بسیار شدید باشد به تنهایی نمیتوان با کمک ارتودنسی مساله را برطرف کرد بنابراین چاره چیست؟ چاره جراحی فک در کنار ارتودنسی دندان است که تحت عنوان جراحی ارتودنسی یا جراحی ارتوگناتیک شناخته میشود.
مشکلات معمولی عدم تراز دندان و فک ها را یک متخصص ارتودنسی دندان برطرف میکند. این متخصص با کمک انواع دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک تمام تلاش خود را میکنند که در یک بازه زمانی معقول مشکل ایجاد شده ارثی و ژنتیکی را اصلاح و برطرف کنند. اما این متخصصان نمیتوانند به تنهایی همه مشکلات عدم تراز دندان و فکین را برطرف کنند. چرا؟ چون دستگاه های ارتودنسی نمیتوانند مشکلات خیلی شدید را برطرف کنند و یا اینکه تا حدودی قادر به حل مشکل هستند. چاره کار برای اصلاح چنین مشکلاتی کمک گرفتن از جراحی فک است. بنابراین زمانی که با بریس ارتودنسی و سایر دستگاه های مشابه نتوان به تنهایی مساله ناهماهنگی دندان ها و فک را برطرف کرد ما نیاز به جراحی ارتودنسی داریم.
عمل جراحی ارتودنسی که به عنوان جراحی اصلاح فک نیز شناخته می شود در دوران کودکی انجام داده نمیشود. چرا؟ چون فک در این سنین معمولا هنوز به طور کامل رشد نکرده و ما هرچقدر جراحی را به بهترین روش هم انجام دهیم باز هم ممکن است ناهنجاری دوباره عود کند. چاره کار این است که صبر کنیم فک کودک و نوجوان شما از رشد باز ایستد و کاملا رشد خود را طی کند. این اتفاق تقریبا از سن 16 تا 18 سالگی یا کمی اینور و آن ور تر خواهد افتاد.
در این سنین شما باید کودک خود را به یک متخصص ارتودنسی کودکان ببرید. اگر متخصص بتواند به تنهایی با انواع دستگاه های ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی متحرک یا ثابت مشکل ناهنجاری و کج بودن دندان و فک را اصلاح کند نیازی به جراحی نیست اما اگر دستگاه های ارتودنسی به تنهایی کافی نباشند لاجرم شما را به یک جراح فک ارجاع خواهد داد.
فک و دندان ها نقش مهمی در عملکردهای حیاتی بدن ما دارند. صحبت کردن و جویدن غذا مهمترین عملکردهایی هستند که مستقیما به عملکرد دندان ها و فک مرتبط هستند. هر گونه مشکل در این دو بخش از بدن میتواند هم صحبت کردن و هم گوارش غذا را تحت تاثیر قرار دهد. ما با انجام عمل جراحی ارتودنسی یا جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک قصد داریم هم زیبایی را به چهره کودک شما بازگردانیم و هم عملکرد او را ارتقاء داده یا دست کم حفظ کنیم.
جراح ارتودنسی برای اصلاح بی نظمی استخوان های فک، روی تنظیم فک و دندان ها با هم تمرکز دارد. این جراح در کنار همه این اقدامات به فکر بهبود زیبایی ظاهری و اصلاح طرح لبخند بیماران نیز هست. عمل جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک فواید زیادی دارد. برخی از مهمترین و شناخته شده ترین مزایای جراحی فک عبارت است از:
هنگامی که مشکلات فک تنها با درمان ارتودنسی قابل حل نیست ، جراحی اصلاحی یا ارتوگناتیک ارتودنسی می تواند تنها گزینه درمان و اصلاح باشد. بیشتر موارد جراحی شامل اصلاح حالت فک ها و فیکس کردن آن ها با پیچ و پلاک ارتوپدی ظریف است. طی دوره نقاهت و بعد از آن نیز متخصص ارتودنسی اقدام به نصببریس ثابت میکند تا درمان کامل شود.
شما باید در آغاز کودک خود را به یک متخصص ارتودنسی نشان دهید. بهترین سنی که میتوان کودک را به مطب چنین متخصصی برد سن 7 سالگی است. بهترین سن شورع درمان ارتودنسی هم سن 10 تا 14 سالگی است. اگر شما در این چند بازه زمانی کودک خود را به متخصص نشان داده باشید او میتواند با ارزیابی کودکتان نوع مشکل احتمالی او را تشخیص داده و درمان مناسب را نیز به شما توصیه کند.
چنانچه متخصص تشخیص دهد کودک نیاز به جراحی ارتودنسی دارد شما را به یک جراح فک ارجاع میدهد. سپس جراح با همکاری ارتودنتیست اقدام به درمان میکند.