بوی بد دهان چیست؟ بوی بد دهان از چی میتونه باشه؟ چگونه از بوی بد دهان جلوگیری کنیم؟ چگونه باید آن را از بین ببریم؟ برای درمان آن باید به چه دکتری مراجعه کرد؟
بد بویی دهان یا هالیتوز از مشکلات شایع مراجعین به دندانپزشکی است . بیشترین مراجعات بیماران به دندانپزشکی ابتدا به دلیل پوسیدگی دندان و سپس به دلیل بیماری های لثه می باشد . اغلب مراجعین به متخصصین ارتودنسی دندان پس از معاینه متوجه می شوند که بد بویی دهانشان از خود دهان ناشی می شود . با رعایت نکات ساده بهداشتی می توان از بروز مشکلاتی چون پوسیدگی دندان ها و بیماری های لثه جلوگیری کرد . متخصص ارتودنسی قبل از نصب براکت های ثابت دندان ها را جرمگیری کرده و نسبت به ترمیم پوسیدگی ها اقدامات لازم را به عمل می آورد .
دلایل زیادی برای توجیه این مشکل یا معضل بزرگ وجود دارد. ما در این مقاله به طور خلاصه به معرفی برخی از آن ها میپردازیم.
مصرف دخانیات یکی از علل اصلی بوی بد دهان است هرچند که علل زیادی میتواند بد بویی دهان را توجیه کند.
بطور معمول افراد صبحها پس از بیدار شدن از خواب و عصر ها نزدیک به پایان یک روز روزه داری بیشترین بوی بد را از دهان خود احساس می کنند .علت بوی بد دهان در این حالت به خاطر این است که در خواب و گرسنگی بزاق کمتری ترشح می شود . بعد ازخوردن و شستشوی دهان و خارج کردن اضافه مواد غذایی از دهان بزاق دهان شروع به ترشح برای ضد عفونی کردن دهان می کند.
ترشح بزاق دهان روی برخی از باکتریها و مانده مواد غذایی در لابلای دندان اثر گذاشته و باعث پاک شدن دهان می شود . اگر شما ارتودنسی ثابت فلزی ، سرامیکی، لینگوال، دیمون یا حتی ارتودنسی متحرک با اینوزیلاین انجام داده اید با رعایت نکات بهداشتی در دندان های ارتودنسی شده و همچنین مواردی که متخصص ارتودنسی شما تذکر داده و شستشوی دهان بعد از خوردن هر نوع مواد خوراکی بوی بد دهان تان از بین می رود.
شدت بدبویی دهان به عوامل متعدی بستگی دارد.
عواملی مانند:
از طرفی اگر تحت درمان های ارتودنسی قرار دارید ممکن است این مشکل را هم تجربه کنید . براکت های ثابت ارتودنسی اگر به خوبی تمیز نشوند محل مناسبی برای گیر غذایی و بد بویی دهان به حساب می آیند .
اگر براکت های ارتودنسی به خوبی تمیز نشوند، محل مناسبی برای گیر افتادن مواد ریز غذایی و بد بویی دهان به حساب می آیند .به طور معمول متخصص ارتودنسی تذکر لازم را برای تمیز کردن مرتب براکت های ثابت ارتودنسی به شما می دهد . همچنین جرم هایی که در زیر خط لثه متراکم و چسبنده قرار گرفته اند نیز نقش بسیار اساسی در ایجاد بیماری های لثه و بد بویی دهان دارند .
پس از رعایت بهداشت دهان و دندان و زبان اگر بوی بد دهان هنوز برطرف نشده بود به دنبال دلایل دیگری می گردیم .معمولا برخی بیمار ها میتوانند روی بد بو شدن دهان تاثیر داشته باشند. این بیماری ها نه مستقیما اما با تحت تاثیر قرار دادن لثه و دندان ها موجب بد بو شدن دهان میشوند. برخی از این بمیاری ها عبارتند از:
با اینکه بوی بد دهان ناشی از عوامل مختلفی است اما در اکثر موارد قابل درمان می باشد. در برخی افراد هم بوی بد دهان می تواند دائمی باشد . تقریبا یک چهارم از جمعیت انسانی از بد بویی دهانشان با شدتهای مختلف رنج می برند.
برای رفع بدبویی دهان ابتدا باید دلایل آن را بدانیم. اما به طور کلی برای درمان بوی بد دهان میتوانید راه حل های زیر را در پیش بگیرید.
همانطور که میدانید یکی از دلایل بد بو شدن دهان خشکی آن است. شما باید آب بیشتری در شبانه روز مصرف کنید. صبح هنگام بیدار شدن اولین چیزی که مصرف می کنید آب باشد نه یک خوراکی خشک.
از خوردن بیش از حد غذا های اسیدی بدون تعادل با غذاهای خنثی و قلیایی پرهیز کنید. همچنین از خوردن شکر بیش از اندازه اجتناب کنید. یا بعد از هر بار مصرف شکر دهان خود را با آب بشویید.
آیا ممکن است استرس باعث زخم های دهانی یا بوی بد دهان شود؟ بله چنین امکانی وجود دارد. زمانی که شما به خوبی استراحت نمی کنید نمی توانید استرس را از خود دور کنید. محرومیت از خواب و استراحت کافی باعث می شود که محیط مساعد برای ایجاد زخم دهان یا بوی بد دهان ، همراه با بسیاری از چیزهای دیگر ایجاد شود. بطور مثال مشکلات پوستی نیز از جمله مواردی است که در اثر خواب ناکافی بروز می کند.
اگر علت بوی بد دهان شما وجود بیماری یا مشکل مرتبط دیگری است حتما برای درمان آن ها به پزشکان و متخصصان پزشکی مراجعه کنید.
حفظ بهداشت دهان و دندان یکی دیگر از مواردی است که به رفع بوی بد دهان کمک می کند. با استفاده از مسواک و یک خمیر دندان حاوی فلوراید می توانید دو بار در روز دندان های خود را مسواک کنید.
تا مانده مواد غذایی باعث بدبویی دهان شما نشود. همچنین استفاده از نخ دندان قبل از مسواک زدن و تنها یک بار در روز شما را در رعایت بهداشت دهان و دندان یاری می کند. در نهایت اگر شما می خواهید از شر بوی بد دهان خود خلاص شوید. با صلاح دید دندانپزشک خود از داروهای از بین برنده بوی بد دهان استفاده کنید. باکتری اسید لاکتیک باکتری هایی هستند که به بهبود شرایط دستگاه گوارش شما کمک می کنند. البته شما می دانید که دستگاه گوارش شامل دهان نیز می باشد.
بسیاری از افراد برایشان جای سوال است که ” برای بوی بد دهان پیش چه دکتری برویم؟”. اگر فکر میکنید که برای یک مدت طولانی با مشکل بوی بد دهان مواجه هستید بهتر است که به یک دندانپزشک خوب مراجعه کنید. او شما را بررسی کرده و دلیل احتمالی این بوی بد را تشخیص داده و در درمان آن به شما کمک میکند.