آبسه دندان کیسه ای است حاوی مواد چرکی و عفونی که بر روی لثه و اطراف ریشه های دندان ایجاد می شود و در همه سنین امکان ابتلا به آن وجود دارد. برای درمان آبسه، حتما باید به دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی مراجعه کرد. در صورتی که آبسه درمان نشود، عفونت به نواحی دیگر بدن (فک، سر، گردن و گوش) سرایت می کند. جهت کسب اطلاعات کامل تا انتها با ما همراه باشید.
در ادامه خواهیم خواند:
سطوح بیرونی دندان جنس سفت و محکمی دارد اما سطح داخلی آن شامل مجموعه ای از عصب ها، رگ های خونی و بافت های همبند است که گاهی دچار عفونت می شود و به آن آبسه گفته می شود؛ در واقع آبسه، کیستی حاوی مواد چرکی و عفونی است.
عفونت های درمان نشده، سطوح داخلی دندان و لثه را از بین برده و آبسه را ایجاد می کند.
شایع ترین انواع آبسه عبارتند از :
در بالاترین نقطه یا نوک ریشه دندان ایجاد می شود و بر روی استخوان نزدیک دندان تاثیر می گذارد.
این نوع آبسه در فضای بین دندان و لثه به وجود می آید و می تواند از اجتماع باکتری هایی که از ماندن مواد غذایی بین دندان و لثه و عدم استفاده از مسواک بعد از هر وعده غذایی ایجاد می شود، به وجود آید.
آبسه های دندانی می توانند به سرعت و در کوتاه ترین زمان ممکن ایجاد شوند و اغلب دردناک هستند. این نکته را نیز باید در نظر داشت که علامت ایجاد آبسه، فقط درد نیست و علائم دیگری نیز دارد.
در کل، علائم ایجاد آبسه، موارد زیر هستند:
علائم ایجاد آبسه را برشمردیم که مهم ترین و شایع ترین آن درد و تورم است؛ اما گاهی آبسه با هیچ نوع علامتی بروز پیدا نمی کند که دلیل آن می تواند نشت کیسه حاوی چرک و عفونت باشد. آبسه ای که فاقد علامت باشد، از طریق عکسبرداری با اشعه ایکس یا عکس رادیولوژی قابل تشخیص است. دندانپزشک نیز می تواند با زدن چند ضربه به نواحی مختلف لثه و احساس درد در لثه بیمار، آبسه را تشخیص دهد. متخصص قطعا می تواند بروز آبسه دندان را تشخیص داده و درمان کند.
برای اینکه به آبسه دندان مبتلا نشوید یا کمتر مبتلا شوید کافی است نکات زیر را رعایت کنید:
جهت آشنایی با اقدامات متخصص ترمیم و زیبایی دندان کلیک کنید.
بیمارانی که به آبسه دندان مبتلا می شوند باید هر چه سریع تر به دندانپزشکی مراجعه کنند. مراجعه به پزشک عمومی اصلا توصیه نمی شود. آبسه به خودی خود از بین نخواهد رفت و می تواند به دیگر قسمت های بدن سرایت کند و عوارض جدی و خطرناکی ایجاد کند. هدف اصلی از درمان آبسه، تسکین درد و علائم آن و کاهش سرایت بیشتر عفونت به دیگر قسمت های بدن است. پس ابتدا محل عفونت به طور خاص و موضعی، تمیز می شود و چرک خارج می شود. وقتی آبسه بزرگ باشد، برش کوچکی در لثه ایجاد می کنند که باعث تخلیه آبسه می شود. آنتی بیوتیک و مسکن، برای تسکین درد آبسه و عدم انتشار عفونت به سایر نواحی بدن، تحویز می شود.
بر اساس محل، شدت و میزان آبسه، احتمال درمان با روش های زیر وجود دارد:
اگر شرایط و وضعیت دندانی که منشا ایجاد آبسه است قابل ترمیم و پر کردن باشد، درمان روت کانال انجام می شود.
اگر دندانی که منشا ایجاد آبسه است، قابل ترمیم و پر کردن نباشد، دندان کشیده می شود و کورتاژ بافت نرم نیز انجام می شود.
طب سنتی و گیاهی از دیرباز مورد اهمیت بوده و به درمان بیماری ها کمک بسزایی کرده است. درست است که قبلا اشاره کردیم درمان آبسه باید توسط دندانپزشک متخصص و در کلینیک های دندانپزشکی انجام شود، ولی در طب سنتی و گیاهی هم روش های موثر و قطعی برای درمان آبسه وجود دارد که ما در زیر به چند مورد آن اشاره می کنیم:
تمامی موارد بالا بخاطر خواص ضد میکروبی و آنتی باکتریالی که دارد برای درمان آبسه بسیار موثر هستند.
پرسش و پاسخ
در زیر به برخی سوالات در مورد آبسه دندان پرداخته ایم:
باید بدانیم که هر کسی می تواند مبتلا به آبسه دندان شود، ولی افراد زیر بیشتر در معرض خطر ابتلا به آبسه هستند:
افرادی که نکات بهداشتی دهان و دندان را رعایت نمی کنند یا عادت مناسب بهداشت دهان و دندان ندارند.
افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
افرادی که از دندان های سالمی برخوردار نیستند و برای درمان آن اقدام نمی کنند.
استفاده از آنتی بیوتیک و مسکن
پرهیز از خوردن نوشیدنی های سرد و گرم
پرهیز از جویدن غذاهای سفت
استفاده از مسواک نرم
☆ البته این موارد برای تسکین موقت کاربرد دارد و نباید مراجعه به دندانپزشک را پشت گوش انداخت.