آیا شما از بیمارانی هستید که قبلا ارتودنسی انجام داده اید و اکنون متوجه شده اید که دندان های شما در حال بازگشت به وضعیت اولیه خود هستند؟ ایا ارتودنسی برگشت پذیر است؟ برگشت ارتودنسی، در بیماری رخ می دهد که دندان هایش به سمت موقعیت اصلی خود حرکت می کنند. ممکن است دلایل زیادی برای این عمل، وجود داشته باشد، اما خوشبختانه یک متخصص ارتودنسی ماهر می تواند به جلوگیری از عود ارتودنسی کمک کند.
در واقع، استخوانهای بدن این ظرفیت را دارند که تا آخر عمر تغییر کنند و سازگار شوند، بنابراین استخوانهای شکسته میتوانند به مرور زمان بهبود یابند. از 20 تا 50 سالگی دندان ها به جلو حرکت می کنند و باعث شلوغ شدن دندان های جلو می شوند. این اتفاق صرف نظر از وجود یا نبود دندان عقل خواهد افتاد. حتی برخی از متخصصان ارتودنسی ادعا می کنند که امروزه بیماران بزرگسالی را که قبلا تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته اند، درمان می کنند.
دسترسی سریع
برای جلوگیری از بازگشت درمان ارتودنسی لازم است با عوامل موثر بر نتیجه درمان ارتودنسی آشنا شوید. در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
شایع ترین دلیلی که ممکن است بیمار پس از درمان ارتودنسی، عود ارتودنسی را تجربه کند، قطع استفاده از نگهدارنده های ارائه شده توسط متخصص ارتودنسی است. پس از برداشتن براکتهای ارتودنسی، دندانها به همراه استخوانها و لثههای اطراف به زمان نیاز دارند تا در مکانهای جدید خود مستقر شوند. به همین دلیل داشتن نگهدارنده برای جلوگیری از برگشت ارتودنسی بسیار مهم است.
نگهدارنده برای محافظت از دندان ها در برابر نیروهایی که می خواهند آنها را به موقعیت اصلی خود نزدیک کنند ضروری است. در واقع، برای اطمینان از اینکه عود ارتودنسی رخ نمی دهد، نگهدارنده ها یک تعهد مادام العمر هستند که می توانند نقش موثری در حفظ موقعیت دندان ها داشته باشند.
اگر دندان های خود را روی هم فشار می دهید و دچار دندان قروچه هستید، نباید انتظار زیادی از درمان ارتودنسی داشته باشید، مگر اینکه به هر حال این عادت بد را ترک کنید. دندان های هم تراز تحت تأثیر این موارد قرار می گیرند و باعث ناهماهنگی آنها و عود ارتودنسی می شوند.
حتی اگر در ابتدا لبخندی زیبا داشته باشید و هرگز به درمان ارتودنسی نیاز نداشته باشید، به لطف ژنتیک شما، ممکن است دندان های شما در طول زمان تغییر کنند.
جالب است بدانید کشیدن دندان یا پوسیدگی دندان پس از پایان درمان ارتودنسی یکی از دلایل برگشت پذیری ارتودنسی است. در واقع زمانی که بیماران دندان های خود را می کشند، فضا ایجاد می شود و سایر دندان ها سعی می کنند به سمت فضای باز حرکت کنند. این می تواند منجر به ناهماهنگی دندان ها شود.
دندان های انسان به طور طبیعی با افزایش سن تغییر کرده و فرسوده می شوند. با سایش بیشتر مینای دندان، دندان های شما ممکن است به مرور زمان حرکت کنند و زمینه را برای عود ارتودنسی فراهم کنند.
در برخی از موارد تغییرات دندانی احتمال دارد پس از چند دهه صورت بگیرد.
این تغییرات شاید به دلیل افزایش سن و گذشت زمان باشد. در این صورت به خاطر ناچیز بودن آن نگران کننده نمی باشد.
به همین دلیل این تغییرات مرتبط با برگشت درمان ارتودنسی دندان نیست و در یک رده قرار نمی گیرند.
علاوه بر آن امروزه متخصصین ارتودنسی اغلب به بیمار پیشنهاد می کنند که از پلاک های متحرک خود برای 3 الی 5 شب در هفته استفاده کنند.
این کار باید برای همه مدت عمر صورت بگیرد. زیرا حرکت دندان ها به آهستگی اتفاق می افتد و به طور معمول پس از ده ها سال قابل مشاهده می شوند.
استفاده مستمر از پلاک های متحرک می تواند بسیار مفید باشد.
زیرا به بیماران این امکان را می دهد تا به این وسیله بتوانند فرآیند جابجایی و انتقال دندان ها را که با افزایش سن به سمت جلو و عقب حرکت می کنند متوقف کنند .
بدون حفظ و نگهداری نتایج درمان، دندان ها پس از برداشتن براکت ها و پایان درمان ارتودنسی ثابت به تدریج به حالت قبل از درمان برمی گردنند. برای تثبیت نتایج درمان برگشت ارتودنسی شما بایستی پس از خروج بریس ها از دهان حداقل به مدت 12 ماه از پلاک های ارتودنسی متحرک بطور منظم استفاده کنید.
پس از 12 ماه استفاده از پلاک های متحرک، متخصص ارتودنسی شما ممکن است از شما بخواهد که این پلاک ها را برای سه شب در هفته نیز استفاده کنید. در واقع استفاده از ارتودنسی متحرک پس از خروج براکت های ارتودنسی ثابت از دهان شما، حفظ نتایج ارتودنسی را برای مدت طولانی امکان پذیر می سازد.
برگشت درمان ارتودنسی ممکن است زمانی صورت بگیرد که درمان توسط ارتودنتیست صورت نگرفته باشد. بخاطر ماهیت پیچیده درمان ارتودنسی و برای بهره بردن از مزایای این درمان بهتر است با یک متخصص ارتودنسی خوب آشنا شویم. زیرا اگر این درمان توسط فردی انجام گیرد که با رتبه ممتاز در دوره تخصصی رشته ارتودنسی پذیرفته شده است در آینده با مشکل مواجه نمی شویم. این ارتودنتیست ها با طی کردن دوره سه تا چهار ساله در دانشگاه های معتبر به عنوان متخصص ارتودنسی شناخته شده اند و دارای بورد تخصصی می باشند و به بالاترین سطح تحصیلی در این رشته نائل آمده اند.