ارتودنسی دندان یکی از درمان های نسبتا طولانی مدت در دندانپزشکی است که بسته به نوع مشکل فک و دندان و شدت آن، ممکن است بین 6 ماه تا 3 سال و یا حتی بیشتر ادامه داشته باشد. این درمان از چند مرحله اساسی و کلی تشکیل شده است که با هم در این مقاله به معرفی مراحل ارتودنسی دندان به ترتیب خواهیم پرداخت.
قبل از شروع لازم است بدانید که این مراحل بسته به هدف درمان، میتوانند کمی با هم متفاوت باشند و بنابراین نوع مراحل ارتودنسی را می توان با در نظر گرفتن خواسته مراجعین به دو صورت تقسیم بندی کرد. ما مراحل را در دو دسته از مراجعین زیر بررسی میکنیم:
فرقی نمیکند که هدف شما از درمان چه باشد، زیرا گام های اولیه در سلسله مراحل درمان ارتودنسی دندان تقریبا یکسان و به شرح زیر است:
ما در ارتودنسی از دو دسته دستگاه برای درمان مشکلات دندان و فک استفاده میکنیم. یک دسته از آن ها ثابت هستند و باید تا پایان دوره درمان به دندان هایتان وصل شود و دسته دیگر متحرک هستند که لزومی ندارد همیشه و در تمام طول درمان از آن ها استفاده کنید.ما از دستگاه های ارتودنسی ثابت برای درمان ناهنجاری های پیچیده و زمانی که دندان های دائمی شخص کاملا در آمده باشد استفاده میکنیم.
نداشتن محدودیت سنی برای استفاده از ارتودنسی ثابت و همچنین کارایی بالای آن باعث شده است که بیماران تمایل بیشتری به استفاده از دستگاه های ارتودنسی ثابت داشته باشند. این نوع ارتودنسی دندان های شما را به وسیله سیم ها و کش های مخصوص به سمت مورد نظر حرکت داده و دندان ها را در سر جای اصلی خود قرار می دهد. انجام این کار هیچ آسیبی به دندان ها و ریشه آنها وارد نمیکند. داشتن بریس ها با تمام اجزایشان حین درمان معمولا مسواک زدن و تمیز کردن آن ها را با دشواری مواجه میکند. اما پس از برداشتن براکت ها در پایان کار، رسیدگی و حفظ بهداشت دهان و دندان هایتان بسیار آسان تر می شوند.
مرحله اتصال بریس ها به دندان های مراجعین بسیار مهم است و خود شامل دو مرحله زیر است:
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که تجربه نصب بریس و اعمال فشار بر دندان ها از سخت ترین مراحل ارتودنسی دندان است زیرا ممکن است کمی برای شما دردآور باشد. این درد ممکن است تا یک هفته با شما بماند تا به تدریج از شدت آن کاسته شود .اما شما می توانید با خوردن داروی مسکن (که معمولا استامینوفون است) و یا هر داروی دیگری که دکترتان برایتان تجویز کرده از درد را تسکین دهید.
البته بعضی افراد هم جویدن آدامس بدون قند را به مصرف مسکن ترجیح می دهند. آنها با جویدن این آدامس ها هم به تقویت حرکت دندان هایشان و هم کاهش درد ناشی از ارتودنسی کمک می کنند .
تنظیم سیم و براکت یکی دیگر مهمترین مراحل ارتودنسی ثابت است. در این مرحله شما بایستی حدود 3 تا 4 هفته یا هر ماه توسط متخصص ارتودنسی خود ویزیت شوید. تا اگر کش های ارتودنسی نیاز به تعویض دارد و یا سیم و براکت ها به تنظیم جدید نیاز دارد، این کار انجام شود. پس از هر بار تنظیم و تعویض کش ها، ممکن است کمی درد تجربه کنید زیرا به طور معمول به سیم ها و دندان فشاری اعمال میشود که تا به آن عادت کنید کمی طول میکشد و تجربه درد طبیعی است.
ما از دستگاه های متحرک برای سنین پایین تر و ناهنجاری های فکی در سنین قبل بلوغ استفاده میکنیم. برای شروع کار ابتدا، از فک بالا و پایین بیمار قالب گیری صورت می گیرد تا از روی آن ها پلاک های شفاف بالا و پایین ساخته می شود . پس از آماده شدن قالب، بیمار متعهد می شود در همه زمان ها حتی در خواب از قالب متحرک استفاده کند .
هرچند که میتوان قالب های ارتودنسی را به راحتی از روی دندان برداشته و یا دوباره آن ها را سرجایش قرار داد اما این قالب ها را می توان فقط در زمان خوردن و آشامیدن از دهان خارج کرد. و باید پس از استفاده از مسواک و نخ دندان آن را دوباره در دهان قرار داد .
ما علاوه بر ردیف کردن دندان ها میتوانیم هر گونه ناهنجاری مربوط به فک و صورت را با ارتودنسی درمان کنیم. اکنون بیایید تصور کنیم که هدف ما از انجام درمان ارتودنسی زیبایی نیست و میخواهیم یک ناهنجاری یا مشکل جدی مربوط به فک را درمان کنیم.
ناهنجاری های فک و صورت بیشتر احتمال دارد که ارثی باشد. و این احتمال هم وجود دارد که در اثر کشیدن پیش از موعد دندان شیری و یا در اثر ضربه و تصادف باشد. در هر صورت و به هر دلیل که باشد این ناهنجاری ها در کودکان قابل درمان و پیشگیری می باشند
مطابق معمول ما چند مرحله زیر را برای این نوع درمان در نظر میگیریم:
نکته:
اصلاح روابط بین دندان های فک بالا و ارتباط آن با دندان های فک پایین به وسیله جراحی فک صورت می گیرد. بخشی از این اصلاح به وسیله ارتودنسی صورت می گیرد. بخش دیگر این پروسه نیز با جراحی فک انجام می شود.