ایمپلنت دندان که به آن کاشت دندان هم گفته میشود، یکی از روش هایی است که افراد میتوانند برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته خودشان و یا جایگزین کردن دندان مصنوعی با یک دندان طبیعی تر انجام دهند.
دسترسی سریع
ایمپلنت دندان یک وسیله فلزی است که برای اینکه دندان مصنوعی در داخل فک فرد قرار بگیرد استفاده می شود.
در واقع ایمپلنت دندان از سه قسمت تشکیل شده است:
تاج، قسمت بالای کاشت دندان است که بیرون از لثه است و همانند دندان شما است و بسیار طبیعی به نظر می رسد.
تکیه گاه، مانند یک اتصال دهنده عمل می کند و تاج را به پیچ زیری آن وصل می کند.
پیچ، به عنوان ریشه دندان عمل می کند و داخل فک قرار داده می شود.
کاشت دندان با ایمپلنت شامل دو مدل می شود:
ایمپلنت داخل استخوان یا Endosteal، یکی از متداول ترین نوع کاشت ایمپلنت دندان است. ایمپلنت داخل استخوانی شامل پیچ و تیغه هایی است که با جراحی در استخوان فک قرار می گیرد.
هر ایمپلنت یک یا چند دندان مصنوعی را در خود نگه می دارد. این نوع کاشت به طور کلی به عنوان گزینه ای برای بیماران دارای پل یا پروتزهای متحرک قابل جابجایی استفاده می شود.
ایمپلنت روی استخوان یا Subperiosteal، در قسمت بالای فک قرار می گیرد. در واقع ستونهای چهارچوب فلزی هستند که از لثه بیرون زده و پروتز دندانی را نگه می دارند. این نوع ایمپلنت ها برای بیمارانی که قادر به استفاده از پروتزهای معمولی نیستند و دارای استخوان فک کوتاهی هستند استفاده می شود.
تکنیک هایی که برای قرار دادن ایمپلنت دندان در داخل فک استفاده می شود در تعیین احتمال موفقیت آن تاثیر بسزایی دارد. ابتدا در مراحل کاشت دندان با ایمپلنت، یک مرحله برنامهریزی و معاینه صورت میگیرد و یک مرحله قرار دادن ایمپلنت و پس از بهبودی جای کاشت، تاج یا بریج دندان به ایمپلنت متصل می شود.
ایمپلنت های دندانی، معمولاً از جنس تیتانیوم ساخته میشود. تیتانیوم مادهای زیست سازگار است که توسط بدن پذیرفته می شود. تیتانیوم پایه محکمی برای تشکیل دندان های جایگزین ایجاد می کند و بسیار محکم است که با گذشت زمان به تقویت خودش هم ادامه می دهد.
بنابراین پیوند بین استخوان و ایمپلنت به خوبی با هم سازگاری دارند. یعنی در ساخت آن از تیتانیوم استفاده شده است و این فلز حساسیت کمتری را در انسان ایجاد میکند، که به مرور زمان انسان به آن بیشتر عادت می کند. همچنین برای جراح ایمپلنت دندان مهم است که برای موفقیت در کارش، روش کار را به درستی برنامهریزی کند و پیش ببرد.
عوامل مختلفی وجود دارد که باید در روند برنامهریزی توسط جراح ایمپلنت دندان در نظر گرفته شود.
این موارد این عوامل عبارتند از:
علاوه بر این موارد برخی از شرایط هم در مورد سلامتی وجود دارد که می تواند به طور قابل توجهی در ابتلا به نارسایی و پس زدن ایمپلنت توسط لثه، ابیشتر شود و ممکن است در تصمیم گیری برای ادامه عمل جراحی نیز تاثیر بگذارد.
به طور مثال افرادی که دارای بیماریهایی مانند دیابت یا پوکی استخوان هستند و کسانی که سیگاری شدید هستند یا بهداشت دهان و دندان آنها ضعیف است. معمولاً در این موارد باید از قبل تصمیم گیری و ارزیابی انجام شود.
جراحی ایمپلنت دندان، ابتدا با ایجاد یک برش کوچک در لثه شروع می شود که باعث می شود استخوان فک در معرض دید قرار بگیرد تا بتوان از یک مته دندان، برای شکل دادن محل قرارگیری پیچ پایه که از جنس تیتانیوم است در استخوان فک استفاده کرد.
بسته به موارد خاص مربوط به بیمار این روش را می توان در یک یا دو مرحله انجام داد:
ایمپلنت در محل آماده شده قرار می گیرد و سپس یک روکش برای بهبودی که از لثه بیرون میزند را روی آن را قرار می دهند که می توان آن را پس از یک دوره سه الی شش ماهه که انسجام استخوان اتفاق افتاده است برداشت. پس از آن می توان تکیه گاه دائمی را به فک وصل کرد و پس از آن، دندان یا تاج مصنوعی را در جای خود و بر روی تکیه گاه قرار داد و آن را ثابت کرد.
جراحی دو مرحلهای زمانی ترجیح داده میشود که تراکم و کیفیت استخوان فک از مقدار مورد نیاز و ایدهآل پزشک جراح ایمپلنت دندان، پایین تر باشد. در این روش ابتدا یک پیچ پوششی مستقیماً در بالای قسمت کاشت قرار می گیرد و لثه روی پیچ دوخته می شود. در این زمان برای ایجاد برش در لثه و اتصال روکش بهبودی به مرحله ی دوم نیاز است. پس از اینکه لثه بهبود یافته میتوان روکش را برداشته و پایه را متصل کرد و مانند روش یک مرحلهای می توان دندان یا تاج پروتز را در جای خود و روی تکیه گاه ثابت کرد.
معمولاً پس از قرار دادن ایمپلنت در داخل لثه، تقریباً ۶ هفته طول میکشد تا جای آن بهبود یابد و فرد به آن عادت کند. پس از آن باید با اشعه ایکس یا سی تی اسکن، یک تصویربرداری از دهان انجام شود. این امر کمک میکند تا در ساختن تاج، بهتر بتوان فرم فک و سایر دندانها را با آن مطابقت داد. بعد از آماده شدن، تاج دندان را برای قرار دادن روی قسمتهای ایمپلنت های دندانی می چسبانند. سپس شکل، تناسب و عملکرد، نحوه قرار گیری، مرتب بودن و کوتاهی و بلندی شان باید ارزیابی شود.
در درمان با ایمپلنت دندان مدت زمان زیادی باید وقت صرف کنید. معمولاً این کار چندین ماه به طول می انجامد و شما در این چند ماه باید مکرر و منظم به پزشک یا متخصص ارتودنسی خود مراجعه کرده و پیشرفت، پایداری و عملکرد ایمپلنت را در داخل دهانتان بررسی کنید.
جهت مشاهده قیمت ایمپلنت دندان در سال 1401 کلیک کنید.
باید بهداشت دهان و دندان خود را در اولویت قرار دهید تا به موفقیت طولانی مدت در کاشت ایمپلنت برسید.
بهداشت دهان و دندان شامل موارد زیر می شود: